AİTM Projelerinde GSR II Testleri ve Raporlama Süreçleri

AİTM projelerinde GSR II testleri ve raporlama süreçlerine uyum sağlayın. AİTM kapsamında gerçekleştirilen münferit veya seri tadilat projelerinde GSR II uyumlu araçlara yapılacak test ve raporlama işlemlerini inceliyoruz.

AİTM Projelerinde GSR II Uyumlu Süreçler

TSE tarafından münferit veya seri olarak tadilatı gerçekleştirilen araçlarda GSR II mevzuatına uyum sağlanması istenmekte.

Şu anda (02.01.2025) sektörde AİTM Seri Tadilat Tip Onay Belgeli firmalar tarafından uygunluk belgesi düzenlenememekte, yeni başvuru ve kapsam genişletmeler çeşitli nedenlerle durmuş vaziyette.

AB 2019/2144 yönetmeliği kapsamında Avrupa’da 7 Temmuz 2024 tarihinde yürürlüğe giren ve ülkemizde ise 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren zorunlu kılınan GSR II regülasyonları ile belgelendirme gerçekleştirilecek.

AİTM PROJELERİNDE UYGULANACAK YENİ GSR II REGÜLASYONLARI İÇİN TIKLAYIN

Münferit ve Seri Tadilat İçin R155 Siber Güvenlik Raporu

ECE R155 (BM/AEK R155) regülasyonu belki de AİTM süreçlerinin en kritik raporlama sürecini oluşturmakta. Araçlara eklenen elektrik elektronik ekipmanlar neticesinde tadilatın kapsamında değerlendirilmesi beklenen komponentler için araç bazlı ECE R155 test raporu sunulması gerekmekte. Şu an için münferit tadilat ve seri tadilat kapsamında zorunlu.

SUNDUĞUMUZ ECE R155 SİBER GÜVENLİK HİZMETLERİNE İLİŞKİN DETAYLI YAZIMIZI İNCELEYİN>>

N ve M kategorisi araçlarda yapılan Damper tadilatı, çöp kamyonu tadilatı, motor değişikliği tadilatı, itfaiye, beton pompası, beton mikseri (transmikser), yol süpürme aracı, vinç, elektrik sistemi tadilatı gibi tadilatlarda her bir tadilat ve araç markası için ayrı ayrı değerlendirme yapılarak rapor sunulması gerekmekte.

Ayrıca N kategorisinden M kategorisine dönüşüm (Minibüs/otobüs, okul taşıtı vb. tadilatları) süreçlerinde yine E/E mimariye etki eden her bir sistem için tehdit değerlendirmesi yapılarak yine ECE R155 test raporu sunulması gerekmekte.

Akıllı Hız Destek Sorunu Aşılabilecek mi?

EU 2021/1958 Akıllı Hız Destek sistemi (ISA – Intelligent Speed Assistance) ülkemizde yayınlı mevzuat değil. Aynı zamanda bu mevzuatta yetkilendirilmiş bir teknik servis bulunmuyor. Yine konuyla ilgili AB’den düzenlenen teknik servis test raporlarının kabulü AİTM mevzuatına göre mümkün olmuyor. Nihayetinde çözümsüz bir süreç olarak karşımıza çıkan ISA regülasyonu ile ilgili Bakanlık ve TSE tarafından bir düzenleme yapılması bekleniyor.

Bu konuda Anemon Mühendislik olarak tüm çalışmaları yerine getirmiş ve hızlı bir şekilde test ve raporlama süreçlerinizi tamamlayabiliyoruz. Bilgi ve destek için bize ulaşın.

N1 ve M1 Kategorisinden M2 Kategorisine Tadilatta İstenenler

AİTM Projelerinde GSR II testleri ve raporlamaları ile ilgili N1 ve M1 kategorisinden M2 kategorisine tadil edilen genellikle küçük hacimli araçlar olarak bildiğimiz araçların kategori farklarından kaynaklanan birçok regülasyonda etkilendiği ve ciddi test süreçlerine tabi olduğunu söyleyebiliriz.

Baz araç imalatçılarının zorunlu olmayan mevzuatlarda araçlarda onaylı sistemlere yer vermemesi veya bulunan sistemlerin onaylarda yer almaması nedeniyle üst yapıcı firmalar tarafından çeşitli testlerin gerçekleştirilmesi gerekmekte.

Tadilattan Etkilendiğini Nasıl Değerlendirebiliriz?

TSE AİTM süreçlerinde tadilatlarda etkilenen sistemler için test raporları istenirken aynı zamanda bazı sistemlerde tadilattan etkilenmediğine veya baz aracın daha kötü koşul olduğuna dair test raporları da talep edilmekteydi.

GSR II regülasyonları ile ilgili TSE’nin yayınladığı duyuruda yer alan ve yetkili teknik sorumluların değerlendirmesi ile beyan edilecek hususlar söz konusu.

Her bir regülasyonda çeşitli kriterler aracın ilgili sisteminin etkilenip etkilenmediğini teyit eder. Bazı sistemler araçta tadilatçının fiziki olarak erişiminin bulunduğu noktalarda iken bazı sistemlerde aracın yazılımına müdahale etmek gerekiyor. Yazılıma müdahale ise baz araç üreticisinin izni olmadan mümkün olmuyor. (Yasa dışı yöntemler bu durumun istisnası.)

Bu noktada her bir tadilat için ayrı ayrı regülasyon değerlendirmeleri yapılmalıdır. Bu konuda bilgi ve destek için bize ulaşın.

Ertelemeler Söz Konusu mu?

Halihazırda 7 Temmuz 2024 tarihinde yürürlüğe giren GSR II regülasyonlarında ulusal mevzuat kapsamında 1 Ocak 2025 tarihine bir erteleme gerçekleştirildi. Ancak AİTM kapsamında gerçekleştirilecek prosedürler henüz netleştiği için bazı regülasyonlarda erteleme bekleniyor.

Özellikle ISA regülasyonundaki durum istisnai bir durum olduğundan Bakanlık ve TSE tarafından bir erteleme yapılması ve bu sürede mevzuatın yayınlanarak en azından ilgili mevzuatta TÜRKAK tarafından akreditasyonu bulunan teknik servis yetkilendirmelerinin hızlı bir şekilde gerçekleştirilerek üreticilere çözüm üretilmesi sektörel bir beklenti haline geldi diyebiliriz.

Bilgi ve Teklif Talebi

AİTM Projelerinde GSR II kapsamında yürütülecek test ve raporlama işlemlerine ilişkin mühendislik hizmetlerimizden faydalanmak adına irtibata geçebilirsiniz.

Homologasyon Uzmanı
Homologasyon Uzmanı

Otomotiv homologasyon faaliyetleri kapsamında Ankara (Merkez Ofis), İstanbul ve Bursa lokasyonları da dahil olmak üzere çözüm ortağı olarak hizmet sunmaktayız.

Üretici firmaların homologasyon süreçlerinde güçlü desteği sağlayarak araç veya komponent onay prosedürlerini takip etmekteyiz.

Üretimin tasarım aşaması itibariyle tescil süreçlerine kadar ara aşamaların tamamında mühendislik ve danışmanlık hizmetlerini sağlayarak birçok alanda avantaj sağlanmasını hedefliyoruz.

Güncel mevzuatlara uyum ve onay kuruluşları ile koordinasyon sağlayarak üretimin aksamasının önüne geçiyoruz.

Firmamız bünyesinde alanının uzmanları üreticilerimize birebir destek vermektedir.

Kalite sistemine uyumlu üretim ile üreticilerimizin homologasyon süreçlerinin güçlü yönetilmesi, pazarda riski minimuma indirgemek hedefimizdir.

Leave a Reply