Tip Onay Belgesi Yüksek Değerli Bir Belgedir!

Araç üreticisi veya komponent üreticisi olarak otomotiv sektöründe ulusal ve uluslararası pazara ürünlerinizi vermek istiyorsunuz. Tip onay belgesi dahil birçok alanda sertifikalarınız mevcut. Denetimler geçiriyorsunuz.

Yıllarınızı bu sektörde başarıyla geçiren üreticilerin birçoğu sertifika yatırımının değerini çok iyi anlamaktadır. Yeni bir üretici olarak pazara giriş yapmak isteyenlerin birçoğu ise bu önemi tecrübelerle anlamakta. En büyük kozunuz belki de en yüksek değere sahip olan tip onay belgesine sahip olmaktır.

Peki siz ne derece önemsiyorsunuz?

Düşünceler

Bütün sektörlerde olduğu gibi otomotiv sektöründe de ürüne sahip olmak isteyen kullanıcılar çeşitli sertifikaları görmek ister.

Örneğin bir gıda alışverişi yaparken bunun üzerindeki etiketlemeler birçok insan için alım tercihi olarak biliniyor. Sektörümüzde ise sizin ürününüzü satmak isteyen bayiler, distribütörlük başvurusu yapan yurt dışı firmalar, son kullanıcılar sizden birçok sertifikayı sunmanızı bekliyor. Kalite yönetim sistemi, çevresel standartlar gibi. Ancak tip onay belgesi olmadan hiçbir sertifikanın önemi kalmıyor. Zira hem kullanıcılar talep ediyor hem de otoriteler.

Bir aracın tescil edilebilmesi için tip onay belgesine sahip olması gerekiyor. Bir komponentin ya da sistemin araçta kullanılabilir olması için tip onay belgesine sahip olması gerekiyor.

Peki tip onay belgesine sahip olan bir firma bu belgenin öneminin ne derece farkında?

Tip Onay Belgesini Almaz Zor Değil! Peki Sonra?

Evet tip onay belgesini almak ülkemizde zor değil. Zira rekabetin yüksek olduğu bir ortamda size çeşitli çözümler sunulmaktadır. Bu nedenle süreciniz oldukça kolay olacaktır.

Hem ulusal hem yurt dışı otoriteler ülkemizde belgelendirmeyi gerçekleştirmektedir. Hazırlık aşamasında iyi bir danışmanlık, testler için iyi bir teknik servis ve onay sürecinde hızlı bir onay kuruluşu bulabiliyorsunuz.

Peki sonra? İşte bu noktada üreticiler çok dikkatli olmalı. Bu çözümler tip onay belgesine kadar olan çözümler, sonrasında ise sizin belgenize uygun üretim yapıp yapmadığınız, ne derece uyumlu olduğunuz önem arz ediyor.

Belge kapsamında kullanılan komponentler, işçilik beyanlarınız, kullandığınız bağlantı elemanları gibi birçok unsur tam uyumlu olmalı. Yaptığınız değişiklikler onay kuruluşlarına bildirilmeli. Bunların ne derece test tekrarı gerektirdiği gözden geçirilmeli.

Belgenize göre piyasaya sürdüğünüz her üründen siz sorumlusunuz. Bu nedenle iyi bir danışmanlık size belgelendirme sonrası da çözümler sunmalı, teknik servis sürekli ihtiyaçlarınıza yanıt verebilmeli ve onay kuruluşu hızlı aksiyonlar alabilmelidir.

Kusursuz Olmanın Zıttı Kusurlu Olmaktır!

Siz sorumlusunuz dedik her üründen. Evet üretimin her aşamasından üretici sorumludur. Belirli periyotlarda veya ani denetimlerde kusursuz olmalısınız. Kusurların karşılığı idari yaptırımları ifade eder. Kusursuz olmanın zıttı kusurlu olmaktır. Yani belgeniz sıradan bir belge değil. Bu nedenle üretiminizde sıradan olmamalıdır. Buna göre yatırım planları düşünülmeli, personel ihtiyacı karşılanmalı ve yenilikler takip edilmelidir. Kusursuz olmak için sadece elgeyi düşünmeyin. Tedarik ağından başlayarak doğru ürünlerin, doğru üretim süreçlerinde kullanıldığından emin olmalısınız. Kalite sisteminize ciddi yatırımlar yapmalısınız. Belgeyi almak kolay, kusursuz olmak zordur!

Doğru Tercihler Kazandırır

Tüm bu belgelendirme sürecinin anahtarı “Doğru Tercih” kelimelerinde saklı. Üretiminize yönelik çok iyi çalışmalar yapmış olabilirsiniz. AR-GE süreçleriniz kusursuz olabilir. Performans üst düzey olabilir. Yani siz işinizi çok iyi yapmış olabilirsiniz ancak…

Sizin homologasyona olan uyumunuz her şeyi mahvedebilir. Tüm yatırımınızı değiştirmeniz gerekebilir. Bunu anahtarı kullanarak aşabilirsiniz. Baştan sona ve sonrasına dair en iyi hizmeti tercih etmelisiniz. Belgelendirmenin tüm maliyeti ilk bakışta birkaç teklif önünüzde geldiğinde uçuk farklar olarak görünebilir. Bu farklar sizin neden böyle bir fark sorusunu sormanıza sebebiyet verir.

Eğer orada düşüncenizi değiştirir bu sorgulamayı doğru yaparsanız uzun vadede ucuz olanın pahalı, pahalı göünenin ucuz olduğunu fark edebilirsiniz. Anahtarı kullanın.

Sahip Çıkın!

Artık yüksek değerli bir belgeye ve buna uygun üretime sahipseniz aynı zamanda sahip çıkmalısınız! Rekabetin zorlu olduğu sektörlerde sizi öne geçirecek olan adımları atmalısınız. Üretiminiz kalitesiyle kanıtlanmış olduğundan tercih edilmeye başlayacak.

Siz de bu yatırımlara devam ederek belgenize ve üretiminize sahip çıkmalısınız.

Biz İsteriz!

Yazının başından itibaren size bu belgenin ne kadar değerli olduğundan ve süreçlerinize önem vermeniz gerektiğinden bahsettik. Bu önemi göstereceğiniz bir süreçte sizin yanınızda olmayı biz isteriz!

Bizi Linkedin ve Instagram hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

Homologasyon Uzmanı
Homologasyon Uzmanı

Otomotiv homologasyon faaliyetleri kapsamında Ankara (Merkez Ofis), İstanbul ve Bursa lokasyonları da dahil olmak üzere çözüm ortağı olarak hizmet sunmaktayız.

Üretici firmaların homologasyon süreçlerinde güçlü desteği sağlayarak araç veya komponent onay prosedürlerini takip etmekteyiz.

Üretimin tasarım aşaması itibariyle tescil süreçlerine kadar ara aşamaların tamamında mühendislik ve danışmanlık hizmetlerini sağlayarak birçok alanda avantaj sağlanmasını hedefliyoruz.

Güncel mevzuatlara uyum ve onay kuruluşları ile koordinasyon sağlayarak üretimin aksamasının önüne geçiyoruz.

Firmamız bünyesinde alanının uzmanları üreticilerimize birebir destek vermektedir.

Kalite sistemine uyumlu üretim ile üreticilerimizin homologasyon süreçlerinin güçlü yönetilmesi, pazarda riski minimuma indirgemek hedefimizdir.

One comment

  1. Merhabalar, karavan ve römork üretimi için O1 ve O2 belgeleri almayı planlıyoruz. süreçle ilgili hem prosedür hem de fiyat bilgisi paylaşır mısınız?

    Uran Açıkgöz

    05422123643

Leave a Reply