Fiat Ducato Karavan, Minibüs ve Okul Taşıtı Dönüşümü Nasıl Yapılır?

Fiat Ducato araçlar minibüs ve okul taşıtı dönüşümü açısından sık tercih edilen araçlardan. Peki yasal olarak bu araçların dönüşümü nasıl yapılır?

Fiat Ducato M2 Seri Tadilat Tip Onayı

Stellantis grubunun güçlü oyuncularından Fiat Ducato, ticari araç sektöründe okul taşıtı ve minibüs/otobüs dönüşümlerinde kullanıcıların çok tercih ettiği araçlardan biri olarak biliniyor.

Üst yapı tadilatı gerçekleştiren firmaların Fiat Ducato panelvan N1 ve N2 araçları 9+1 kişilikten 19+1 kişiliğe kadar dönüştürebileceği senaryolar bulunmakta. Bunun için öncelikli belgelendirme seçeneğimiz ise AİTM Seri Tadilat Tip Onay Belgesidir.

Bunun için öncelikle üreticinin hedef kitlesine uygun araç komponentlerini belirlemesi gerekir. Bu konuda koltuklar, camlar, elektrik/elektronik ürünler başta olmak üzere kapı sistemleri, ilave güvenlik donanımları gibi ürün gamlarını birlikte belirleriz.

Daha sonra her bir ürünü ilgilendiren yönetmelik/regülasyon kapsamında gerek laboratuvar gerek araç üzerinde incelemeler için akredite teknik servisler ile test ve raporlama süreçlerini tamamlarız.

Uzmanlığımız sayesinde geniş kapsamlı ve ince hesaplarla hazırlanmış belgelendirme kapsamınıza başvuruları gerçekleştiririz.

TSE üretim yeri inceleme süreçleri ve beraberinde gerçekleştirilen araç incelemeleri ile en uygun ve hızlı sürede Fiat Ducato için M2 kategorisi AİTM Seri Tadilat Tip Onay Belgesi ile üretiminizi gerçekleştirebilirsiniz.

Fiat Ducato Okul Taşıtı Dönüşümü

AİTM Seri Tadilat Tip Onay Belgesine sahip üreticiler araçların okul taşıtına dönüşümünde yetkilidir. Öğrenci servisleri için yine çok tercih edilen araç markalarından birisi olan Fiat Ducato için üreticilerimize tüm yasal gerekliliklere uygun belgelendirme çözümü sunuyoruz.

Okul taşıtı yönetmeliği ve AİTM’nin gerektirdiği şartlarda araç hazırlıkları ve yerinde eğitimlerle bu konuda çalışanlarınızın da eksiksiz bir şekilde çalışmalarını yürütmelerine destek oluyoruz.

Yapılacak çalışmalarda AİTM Seri Tadilat veya AİTM Münferit Tadilat projelerinden uygun olan seçeneklerle dönüşüme ilişkin belgelendirme sürecinizi tamamlıyoruz.

Fiat Ducato Karavan Dönüşümü

Karavan dönüşümlerinde de yine çok tercih edilen araçlardan Ducato için münferit veya seri tadilat tip onay belgesi süreçlerinizde uzmanlığımızla hizmet vermekteyiz.

Yasal gerekliliklere göre belirlenecek olan araç tasarımını inceleyerek yapılması gerekenler hakkında üreticiye bilgilendirme ve eğitimler veriyoruz.

Aracın AİTM yönetmeliğine uygun hale getirilmesi sonrası araç sayısı ve üretici tercihine göre münferit veya seri tadilat kapsamında tip onay belgesi başvurularını gerçekleştiriyoruz.

Karavan, Minibüs veya Okul Taşıtı Dönüşümlerinde Süreç Nasıl İlerler?

Öncelikle münferit bir araç projesi yapılıyorsa her bir şasi numarası için varsa test raporu ihtiyacı testler yapılarak temin edilir. Daha sonra hazırlanan proje ile TSE başvuruları yapılır. Araç Kontrol Merkezi incelemesi sonrasında varsa uygunsuzluklar giderilir yoksa proje onayı ile TÜV TÜRK Muayene istasyonlarında aracın tadilat muayenesi yapılır ve daha sonra tescil işlemleri gerçekleştirilir.

Seri Tadilat Tip Onay Belgesi sürecinde ise aşağıdaki adımlar izlenir;

  1. Şirkete ait idari evrak incelemesi yapılır. Eksikler varsa giderilir veya değişmesi gereken bilgiler varsa değiştirilir.
  2. Test kapsamı üreticiyle birlikte belirlenerek akredite teknik servis ile test planlamaları gerçekleştirilir.
  3. Test raporları olumlu testler sonrasında temin edilir.
  4. Belgelendirmede hangi tadilatların yapılacağı belirlendikten sonra Türk Standardları Enstitüsü Araç Proje Müdürlüğü’ne tip onay belgesi için başvurular yapılır.
  5. Final araçla beraber üretim yeri incelemeleri TSE uzmanları tarafından gerçekleştirilir. Denetim esnasında uygunsuzluklar var ise giderilir yoksa doküman incelemesine geçilir.
  6. TSE uzmanları tarafından yapılan denetimler ve incelenen dosyaların olumlu olması halinde AİTM Seri Tadilat Tip Onay Belgesi yayınlanır.
  7. Yayınlanan belge ve tadilat kapsamına uygun, yasal gereklilikleri eksiksiz tamamlanan araç üretimlerinde seri bir şekilde araç uygunluk belgesi düzenlenebilir.
  8. Düzenlenen uygunluk belgeleri ile araç muayene işlemleri tamamlanarak tescil adımlarına geçilebilir.
  9. Farklı bir belgeye sahip araçlarda ise kapsam genişletme başvuruları yapılarak üreticiye ait belgelendirme süreçleri sürekli olarak devam eder.

En Çok Sorulanlar

Fiat Ducato Minibüs/Okul Taşıtı Dönüşümü Maliyetleri ve Süreleri Nelerdir?

Öncelikle verdiğimiz hizmet araç tadilat veya dönüşümü değildir. Dönüşümlerin proje ve belgelendirmesidir. Bu nedenle üreticilere yönelik belgelendirme maliyetlerini belgelendirme kapsamı belli olduğunda fiyatlandırabiliyoruz. Ancak kabaca asgari bir seri tadilat belgelendirmesinde ortalama 300.000 TL masraf olması muhtemeldir. Belgelendirme kapsamına göre maliyetler artmaktadır.

Belgelendirmenin seri tadilat tip onayı ile gerçekleştirilmesinde süre 2-3 ay olup üreticinin hazırlıklarına göre süreler değişmektedir.
Münferit projelerde ise bu süre 15 güne kadar sürebilmektedir. Ancak minibüs dönüşümlerinde münferit proje çok tercih edilen bir yöntem değildir.

*Fiyatlar net rakamlar değildir ve dönemsel değişiklikler olmaktadır. Yazımızdaki rakamlar 2024 Eylül ayına aittir.

Fiat Ducato Karavan Dönüşümü Maliyetleri ve Süreleri Nelerdir?

Fiat Ducato aracın münferit veya seri tadilat yoluyla belgelendirmesinde maliyetler değişkendir. Koltuk eklenmesi gibi ilaveler olması halinde teknik servis maliyetleri ile bir münferit projenin maliyeti ortalama 50.000 TL düşünülebilir. Seri tadilat olması halinde ise yaklaşık 250.000 TL harcama yapılır.

Münferit karavan projesi onaylanma süreleri 1 hafta ile 20 gün arasında değişmektedir. Seri tadilat tip onayında ise ortalama 2 ay düşünülebilir. Süreler üreticinin hazırlıklarına bağlıdır.

*Fiyatlar net rakamlar değildir ve dönemsel değişiklikler olmaktadır. Yazımızdaki rakamlar 2024 Eylül ayına aittir.

Fiat Ducato GSR II Uyumlu Araç Tadilatı Nasıl Yapılır?

Ülkemizde de yürürlüğe giren araçların tabi olduğu genel güvenlik regülasyonlarına (GSR II) göre araçlarınızın ileri seviye güvenlik donanımlarının test ve belgelendirme süreçlerini de yönetiyoruz. Araçların tadilatında istenen test ve raporlamalarda komponent çözümleri, test ve belgelendirme aşamaları tarafımızca deneyimlenmiştir.

Fiat Ducato Dönüşümlerinde Anemon Mühendislik ile Rekabetinizi Artırın!

Anemon Mühendislik, birçok araç dönüşüm mühendislik hizmetinde sektörün önde gelen üst yapı şirketlerine hizmet vermektedir. 20 yılı aşkın tecrübemizin getirdiği bilgi birikimi ile süreçlerinizde sürprizlere yer yok.

Mevzuat gerekliliklerini en ince ayrıntısına kadar ele alarak eksiksiz bir araç tadilatı yapmanızı sağlıyoruz. Bu sayede ciddi tasarruflar elde etmenizi sağlıyor ve denetimlerden kaynaklı geri dönüşlerin de önüne geçiyoruz.

Kısacası Anemon Mühendislik ile rekabetinizi artırmak için iletişime geçebilirsiniz!

Homologasyon Uzmanı
Homologasyon Uzmanı

Otomotiv homologasyon faaliyetleri kapsamında Ankara (Merkez Ofis), İstanbul ve Bursa lokasyonları da dahil olmak üzere çözüm ortağı olarak hizmet sunmaktayız.

Üretici firmaların homologasyon süreçlerinde güçlü desteği sağlayarak araç veya komponent onay prosedürlerini takip etmekteyiz.

Üretimin tasarım aşaması itibariyle tescil süreçlerine kadar ara aşamaların tamamında mühendislik ve danışmanlık hizmetlerini sağlayarak birçok alanda avantaj sağlanmasını hedefliyoruz.

Güncel mevzuatlara uyum ve onay kuruluşları ile koordinasyon sağlayarak üretimin aksamasının önüne geçiyoruz.

Firmamız bünyesinde alanının uzmanları üreticilerimize birebir destek vermektedir.

Kalite sistemine uyumlu üretim ile üreticilerimizin homologasyon süreçlerinin güçlü yönetilmesi, pazarda riski minimuma indirgemek hedefimizdir.

Leave a Reply