Araç Tescili İçin TNB ARTES Başvurusu ve Kayıtları Nasıl Yapılır?

Birçok aracın tescil işlemi için artık Türkiye Noterler Birliği ARTES sistemi zorunlu hale geliyor. Son yönetmelik değişikliği ile O1 belgeli karavanların ARTES üzerinden tescili de gündeme geldi. Üreticiler için TNB ARTES başvurusu ve kayıtları ile ilgili detayları aktarmaya çalıştık.

TNB ARTES Nedir?

Türkiye Noterler Birliği tarafından Araç Tescil işlemlerinin yürütüldüğü ve imalatçı ile distribütörlerin araç bilgilerini kaydettiği ve araç sahibinin tescilini ilgili sistemdeki kaydı baz alarak gerçekleştirdiği sistem diyebiliriz kısaca.

Bu sistem üzerinden girişi yapılan araç bilgilerine göre ruhsatlandırma yapılmaktadır. Bu nedenle sisteme girişte verilen bilgilerin doğruluğu önemlidir.

Araç tescil işlemlerinde, vatandaşların ihtiyaçlarına uygun olarak geliştirilmiş iki temel uygulama bulunmaktadır: Bayi Modülü ve ARTES.

Bayi Modülü, üretici ve ithalatçı firmaların kullandığı bir tescil uygulamasıdır. Bu sistem sayesinde vatandaşlar, sıfır kilometre araç alımlarını otomobil bayileri aracılığıyla hızlı ve güvenilir bir şekilde gerçekleştirebilir. Ayrıca, bu işlem sırasında tüm bilgiler Türkiye Noterler Birliği Bilgi Sistemleri (TNBBS) arşivine kaydedilerek güvence altına alınır.

Öte yandan, ARTES, noterliklerde kullanılan araç tescil ve sicil uygulamasıdır. Bu modül, vatandaşların noterlikler üzerinden araç tescil ve sicil işlemlerini kolaylıkla yapmalarına olanak tanır. Her iki sistem de araç tescil süreçlerini hızlandırarak kullanıcılar için güvenli bir işlem altyapısı sunmaktadır.

O Kategorisi Araçların ARTES Kayıtları

TNB ARTES sistemi üzerinden üreticiler araç uygunluk belgesine ait bilgileri girerek tescil işlemini gerçekleştirmektedir. O1, O2, O3 ve O4 kategorisi araç üreticileri önce Bayi Modülü üzerinden kayıtlarını tamamlamalıdır. Daha sonra üretilen her aracın bilgisi sisteme kaydedilerek tescil işlemine gönderilmelidir.

Araç uygunluk belgesinin elektronik ortamda düzenlenmesi işlemi olarak kabul edilmektedir.

Yeni karavan yasası diye bilinen yönetmelik değişikliği ile O1 belgeli römork/karavanlar ARTES üzerinden tescil edilecek. Bu düzenleme ile ilgili detayları ve sorularınızın yanıtları için aşağıdaki yazımızı inceleyin;

ARTES Başvurusu Nasıl Yapılır?

Öncelikle ARTES başvurusu yapabilmek için geçerli bir tip onay belgesine sahip üretici olmanız gerekmektedir. Ayrıca Distribütörler de sisteme dahildir.

TSE aracılığıyla belge içeriğinizin uygunluğu kontrol edilerek ARTES kayıt işlemleriniz gerçekleştirilir.

Her bir tip onay belgesi için sisteme ayrı kayıt yapılır.

ARTES Eğitimi

Firmamızda uzmanlarımız ARTES ve uygunluk belgesi düzenleme aşamalarına dair eğitimler ile size destek olmaktadır. Şasi numarası oluşturma gibi adımları da içeren eğitimimizde tamamen uzaktan canlı şekilde gerçekleştirilir.

ARTES Başvurusu ve Eğitimlerine Başvurun

Alanında uzman kadromuzla üreticilere yönelik ARTES başvuru ve kullanıcı eğitimlerimiz için bize ulaşın.

ARTES Uygunluk Belgesi Kaydı ve Tescil Aşamaları

Üretici ARTES sistemine kayıt olduktan sonra her bir araç için uygunluk belgesini sistem üzerinden düzenler. Sistem üzerinden düzenlenen uygunluk belgeleri ile araç tescil işlemini gerçekleştiren kişi noter aracılığıyla gerekli evraklarını sunarak tescil işlemini tamamlar.

Bizi Linkedin ve Instagram hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

Homologasyon Uzmanı
Homologasyon Uzmanı

Otomotiv homologasyon faaliyetleri kapsamında Ankara (Merkez Ofis), İstanbul ve Bursa lokasyonları da dahil olmak üzere çözüm ortağı olarak hizmet sunmaktayız.

Üretici firmaların homologasyon süreçlerinde güçlü desteği sağlayarak araç veya komponent onay prosedürlerini takip etmekteyiz.

Üretimin tasarım aşaması itibariyle tescil süreçlerine kadar ara aşamaların tamamında mühendislik ve danışmanlık hizmetlerini sağlayarak birçok alanda avantaj sağlanmasını hedefliyoruz.

Güncel mevzuatlara uyum ve onay kuruluşları ile koordinasyon sağlayarak üretimin aksamasının önüne geçiyoruz.

Firmamız bünyesinde alanının uzmanları üreticilerimize birebir destek vermektedir.

Kalite sistemine uyumlu üretim ile üreticilerimizin homologasyon süreçlerinin güçlü yönetilmesi, pazarda riski minimuma indirgemek hedefimizdir.

Leave a Reply