Başlangıç: Mevzuat

Belgelendirme süreçlerinin tamamı otoriteler tarafından oluşturulan mevzuatlara dayanır. Standartlaryönetmeliklerregülasyonlartebliğler

Ulusal ve uluslararası çeşitli mevzuatlar imalat/tadilat süreçlerinizde aktif bir şekilde rol oynamaktadır. Bilindiği üzere yıllar içinde bu yayınlar revizyonlara uğrar. Bunun sebebi ise tamamen tecrübedir. Yenilikçi teknolojiler, kazalar, fikirler, öngörüler… Tüm bu revizyonların sebebi işte bunlar.

Bizim belgelendirme süreçlerimiz ise Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı (STB) tarafından düzenlenir. Ayrıca uluslararası mevzuatlar ise UNECE ve EU tarafından belirlenir. Ülkemiz mevzuat bakımından oldukça güncel kalmayı başarmıştır.

Sanayi üretiminin olmazsa olmazı olarak düşündüğümüz belgelendirmeye başlamadan önce mevzuat kriterlerini gözardı eden firmaların yolun ortasında çeşitli sorunlarla karşılaştığını bilmekteyiz. Bu nedenle en iyi tavsiyemiz profesyonel danışmanlık hizmetlerine başvurmanızdır diyebiliriz.

Ulusal Mevzuat: AİTM ve MARTOY

Tadilat ve imalat süreçlerine yönelik ulusal mevzuatımızın adı “Araçların İmal, Tadil ve Montaj Yönetmeliği” olarak geçmektedir. AİTM olarak duyacaksınızdır çoğu yerde. AİTM, özellikle küçük ve orta ölçekli üreticinin dostu niteliğindedir. Ülkemiz koşulları baz alınarak daha kolay bir belgelendirme süreci olarak bilinmekte ve uygulanmaktadır.Ayrıca Avrupa direktiflerinin aynı şekilde uygulanmasına ilişkin MARTOY yönetmeliği mevcuttur.

ECE Regülasyonları ve Avrupa Direktifleri

Daha çok ana sanayi ve orta-üst ölçekli firmaların belgelendirme süreçlerinde kullandığı mevzuat türüdür. Yurt dışı tescillerde sağladığı avantajlar, müşterilere zaman ve maliyet kazandıran seçenekler sunmak daha kapsamlı belgelendirmeler yapmak adına tercih edilebilir. Daha önceleri yaygın olarak bilinen çerçeve yönetmeliğimiz 2007/46/EC yerini EU 2018/858’e bırakmıştır.

Sistem onayları ve komponent onayları süreçlerin olmazsa olmazlarıdır. Bir örnekle açıklamak gerekirse birden fazla sisteme (Aydınlatma, fren vb.) sahip birden fazla tip var ise sistem olarak benzer durumları bir belgelendirme ile toparlayıp farklı tiplerin kriterleri için fazla test yapmanıza gerek kalmaz. Kısacası derler toparlar. Bu nedenle sistem onayı önemlidir.

Bu ilk yazımızda fazla detaya girip sizleri yormayacağız. Diğer blog yazılarımızda tüm mevzuatları örneklerle ele alıp sizleri aydınlatacağız. Temel olarak ülkemizde ulaşabileceğiniz mevzuatlara ilişkin www.mevzuat.gov.tr adresini tercih edebilirsiniz. İlerleyen zamanda mevzuatların tümünün güncelliğini (AB ve TR) takip edebileceğiniz dijital bir sistemi sizlere duyuracağız.

Unutmayın, belgelendirme sizi bir adım önde tutar! İyi bir belgelendirme süreci ise her zaman lider yapar.

Homologasyon Uzmanı
Homologasyon Uzmanı

Otomotiv homologasyon faaliyetleri kapsamında Ankara (Merkez Ofis), İstanbul ve Bursa lokasyonları da dahil olmak üzere çözüm ortağı olarak hizmet sunmaktayız.

Üretici firmaların homologasyon süreçlerinde güçlü desteği sağlayarak araç veya komponent onay prosedürlerini takip etmekteyiz.

Üretimin tasarım aşaması itibariyle tescil süreçlerine kadar ara aşamaların tamamında mühendislik ve danışmanlık hizmetlerini sağlayarak birçok alanda avantaj sağlanmasını hedefliyoruz.

Güncel mevzuatlara uyum ve onay kuruluşları ile koordinasyon sağlayarak üretimin aksamasının önüne geçiyoruz.

Firmamız bünyesinde alanının uzmanları üreticilerimize birebir destek vermektedir.

Kalite sistemine uyumlu üretim ile üreticilerimizin homologasyon süreçlerinin güçlü yönetilmesi, pazarda riski minimuma indirgemek hedefimizdir.