Otomotiv Sektöründe COC (Uygunluk Belgesi) Nedir?

COC Certificate of Conformity’nin kısaltmasıdır. Araçların COC (Uygunluk Belgesi) diye bilinmektedir. Peki COC yani uygunluk belgesi nedir?

Her bir araca ait çeşitli teknik özellikler mevcuttur. Bu özellikler aracın kimlik numarasıyla yani şasi numarasıyla özdeştir.

COC (Uygunluk Belgesi) kısaca üretimden çıkan bir araca ait yönetmeliğin belirlediği özellik ve tanımların yer aldığı bir üretici beyanı diyebiliriz. Yönetmelikte ise bu tanım “İmalatçı tarafından düzenlenen, üretilen aracın onaylı araç tipine uygun olduğunu ve aracın üretildiği zamanda geçerli olan ilgili bütün mevzuata uygun olduğunu tasdik eden belge” diye geçmektedir.

COC – Uygunluk Belgesini Kim Düzenler?

Uygunluk belgesi üretici tarafından veya üreticinin yetkilendirdiği -üretimi durdurmaya yetkili- kişi tarafından düzenlenir. Uygunluk belgesinin düzenlenebilmesi için aracın üretiminin tamamlanması önemlidir.

Hangi Yönetmelik Uygulanır?

Araç uygunluk belgesi (COC) (EU) 2018/858 tarafından belirlenen şartlarca düzenlenir. Ancak formatı ise (EU) 2020/683 yönetmeliği ile tanımlanmıştır. Şu an güncel değişikliklerin bulunduğu yönetmelik ise (EU) 2022/1362′dir.

“O1-O2 Belgesi COC Lazımmış?”

En sık duyduğumuz sorulardan birisi. Şahıslar veya bazı düşük kaliteli firmalar kendi ürettikleri araçlar için başka firmaların -ne yazık ki!- uygunluk belgelerini satın alma yoluyla araçları karayoluna çıkarma yolunu tercih etmektedir. Bu yasal değildir, üretici tip onay belgesini kendi adına almakla yükümlüdür.

Uygunluk Belgesi COC Şablonu/Örneği

Uygunluk belgesi ile ilgili kriterler ve şablon EU 2020/683 yönetmeliği ile tanımlanmıştır. Buradaki kriterlere göre üreticiler kendi formatlarını ilgili kriterleri uygulayarak oluşturması gerekmektedir.

Konuya ilişkin sorularınız ve talepleriniz için bize ulaşın.

Homologasyon Uzmanı
Homologasyon Uzmanı

Otomotiv homologasyon faaliyetleri kapsamında Ankara (Merkez Ofis), İstanbul ve Bursa lokasyonları da dahil olmak üzere çözüm ortağı olarak hizmet sunmaktayız.

Üretici firmaların homologasyon süreçlerinde güçlü desteği sağlayarak araç veya komponent onay prosedürlerini takip etmekteyiz.

Üretimin tasarım aşaması itibariyle tescil süreçlerine kadar ara aşamaların tamamında mühendislik ve danışmanlık hizmetlerini sağlayarak birçok alanda avantaj sağlanmasını hedefliyoruz.

Güncel mevzuatlara uyum ve onay kuruluşları ile koordinasyon sağlayarak üretimin aksamasının önüne geçiyoruz.

Firmamız bünyesinde alanının uzmanları üreticilerimize birebir destek vermektedir.

Kalite sistemine uyumlu üretim ile üreticilerimizin homologasyon süreçlerinin güçlü yönetilmesi, pazarda riski minimuma indirgemek hedefimizdir.

Nesne: 26

Cevap bırakın

tr_TR