Karavan Ehliyeti Sınıflandırması – 2024

En çok sorulan sorulardan birisi de karavanların hangi ehliyet ile kullanılabileceği oluyor. Bu soruya yanıt vermek amacıyla mevzuatlar doğrultusunda karavan ehliyeti konusunu inceleyelim.

Karavanlar İki Gruba Ayrılır

Öncelikle O kategorisi ve M1 kategorisi karavanlar olmak üzere iki tür karavan kullanımı söz konusudur. O kategorisi karavanlar römork ya da çekme karavan olarak tabir edilen karavanlardır. M1 kategorisi karavanlar ise motorlu karavanlardır.

O1 belgesi ve O2 belgesi ile ilgili detayları ele aldığımız yazımızı inceleyerek daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz.

O1 ve O2 Karavanlar Hangi Ehliyet Sınıfı ile Kullanılır?

Ehliyetlerin hangi araçlarda geçerli olduğu karayolları trafik yönetmeliği tarafından belirlenmektedir. Karayolları trafik yönetmeliğinin Sürücü Belgesi Sınıfları maddesinde belirtildiği üzere O1 kategorisi karavanlar B sınıfı ehliyet ile kullanılabilir. O2 kategorisi karavanlar ise BE sınıfı ehliyet ile kullanılabilir.

Yönetmelik maddesinde B sınıfı için otomobil ve kamyonetler ile bunlara takılan bileşik azami yüklü ağırlığı 4250 kg’ı geçmeyen araçlar olarak bahsedilmektedir. Burada çekici aracın en fazla 3500 kg olabileceği düşünüldüğünden 750 kg azami yüklü ağırlıktaki bir karavan çekmesi halinde B sınıfı ehliyet yeterli oluyor.

BE sınıfı tanımlamasında ise açıkça römorkun azami yüklü ağırılığının 3500 kg’ı geçmeyeceği ifade ediliyor.

Sonuç olarak O1 için B sınıfı ehliyet yeterli olurken O2 kategorisi araçlarda BE sınıfı ehliyet kullanılabiliyor.

Motorlu Karavan Ehliyeti Hangi Sınıf Olmalı?

Motorlu karavanlar, tescili itibariyle M1 Kategorisi Özel Amaçlı Araç sınıfına girmektedir. M1 kategorisi otomobili ifade ederken SA gövde kodu özel amaçlı motorlu karavanı ifade etmektedir. Bu tanımlar doğrultusunda Karayolları Trafik Yönetmeliği kapsamında motorlu karavanların B sınıfı ehliyet ile kullanılması mümkün oluyor.

Diğer yandan M1 kategorisi şartlarına göre trafikte seyrini gerçekleştirebilir. Otomobillerin hız sınırına uyabilir, muayene süreleri 2 yıla çıkabilir.

Karavanlarda ruhsat zorunluluğu ile ilgili bilgiyi ise aşağıdaki yazımızdan alabilirsiniz.

Sorularınız için bize ulaşın.

Homologasyon Uzmanı
Homologasyon Uzmanı

Otomotiv homologasyon faaliyetleri kapsamında Ankara (Merkez Ofis), İstanbul ve Bursa lokasyonları da dahil olmak üzere çözüm ortağı olarak hizmet sunmaktayız.

Üretici firmaların homologasyon süreçlerinde güçlü desteği sağlayarak araç veya komponent onay prosedürlerini takip etmekteyiz.

Üretimin tasarım aşaması itibariyle tescil süreçlerine kadar ara aşamaların tamamında mühendislik ve danışmanlık hizmetlerini sağlayarak birçok alanda avantaj sağlanmasını hedefliyoruz.

Güncel mevzuatlara uyum ve onay kuruluşları ile koordinasyon sağlayarak üretimin aksamasının önüne geçiyoruz.

Firmamız bünyesinde alanının uzmanları üreticilerimize birebir destek vermektedir.

Kalite sistemine uyumlu üretim ile üreticilerimizin homologasyon süreçlerinin güçlü yönetilmesi, pazarda riski minimuma indirgemek hedefimizdir.

Nesne: 26

Cevap bırakın

tr_TR