Mercedes-Benz Sprinter 2. Aşama Tip Onayı Nasıl Alınır?

Çok aşamalı tip onayı ile üst yapı imalatlarınızı belgelendirebilirsiniz. Bu yazımızda Mercedes-Benz Sprinter 2. aşama tip onayı süreçleri hakkında Anemon Mühendislik olarak sunduğumuz gelişmiş çözümlere ulaşabilirsiniz.

Sprinter M2-M3 Otobüs Dönüşümü

Ülkemizde okul taşıtı ve personel servisi başta olmak üzere birçok alanda Mercedes-Benz Sprinter araçlar yoğun olarak tercih ediliyor. Bu araçlar panelvan olarak üretilerek ülkemize geliyor. Daha sonra üst yapı imalatı gerçekleştiren firmalar tarafından Sprinter 2. aşama tip onay belgesi ile M2 ve M3 kategorisi otobüslere dönüştürülüyor.

Sprinter araç gamında birçok model seçeneği bulunuyor. Talebe göre belgelendirmenin kapsamı da belli oluyor. Bu kapsamda hem yurt içi hem de yurt dışı müşterilerine yönelik araçları kapsayan belgelendirme seçenekleri sunuyoruz.

İhracat Odaklı Sprinter Dönüşümleri

Özellikle ihracat odaklı Sprinter 2. aşama tip onayı hizmetimizde Avrupa bölgesi ve AB dışında talep oluşturan ülkelerin ihtiyaçlarına göre dokümantasyonumuzu şekillendiriyoruz.

Sprinter’da uzun kasa, ekstra uzun kasa ve bunlara yapılan ilave uzatmalar belgelendirmenin temelini oluşturuyor diyebiliriz. Birçok farklı koltuk yerleşimi, kapı konfigürasyonları ve iç dizayna yönelik regülasyon gereklilikleri ile ihracat için geniş kapsamlı tip onay belgesine sahip olmanız önemli.

Bu hususta Avrupa Birliği üye ülkelerinden alınmış bir tip onay belgesi ile hem yurt içi müşterilerinize hem de yurt dışı müşterilerinize çözümler sunabilirsiniz.

Yurt İçi Pazara Odaklı Sprinter Belgelendirmesi

İhracat hedefiniz bulunmuyor ve yalnızca yurt içi pazara odaklanıyorsanız maliyetlerinizi düşürebilirsiniz. Okul taşıtı ve personel servisi gibi Sprinter araçların AİTM Seri Tadilat Tip Onay Belgesi ile belgelendirme süreçleri yurt içi müşterileriniz için hızlı bir süreç işletmenizi sağlar.

Burada ise dosya kapsamınızı belirleyen yapılan test ve raporlama işlemleridir.

Test ve raporlama işlemlerinde en baştan geniş kapsamlı bir dokümana sahip olmanız, üretim sürecinde veya sipariş aşamasında oluşacak sürpriz maliyetlerin önüne geçer.

Örneğin ilk belgelendirme aşamasında doküman kapsamınızda yer almayan bir camı kullanmak istediğinizde raporlarda kapsam genişletme maliyeti ile karşılaşacaksınız. Biz sizlere bu konuda olabilecek/tecrübe edindiğimiz tüm komponentlerin yer alacağı dosyalar hazırlamaktayız.

Bu sayede hem maliyetlerinizi düşük tutmuş olacaksınız hem de sipariş aşamasında daha güvende hissedeceksiniz.

Mercedes-Benz Sprinter 2. Aşama Tip Onayı Süreçleri

Öncelikle belgelendirme sürecinin başlangıcında kalite yönetim sistemi kurulmasını öneriyoruz. Bu sürecin onay kuruluşları tarafından gerçekleştirilen başlangıç değerleindirmesi veya üretim yeri incelemesi süreçlerinin bir parçası olarak düşünülmelidir.

Daha sonra idari dokümanların kontrolü ve onay alınacak kuruluşa göre istenen belgeleri inceliyoruz. Varsa yapılması gereken değişiklikler sizleri bilgilendiriyoruz.

Eğer Avrupa’dan Sprinter 2. aşama için bir belgelendirme yapılacaksa Mercedes-Benz ile üst yapıcı bilgi paylaşım sözleşmesi yapılması gerekiyor. Bu konu hakkında bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz.

Test Planlaması ve Kapsam Belirlenmesi

Öncelikle sektörel tecrübelerimizi size aktarırken bir yol haritası belirliyoruz. Bu yol haritasında kullanacağınız test gerektiren ürünler ile müşterilerinize sunacağınız koltuk yerleşimlerinin detaylı bir çalışmasını gerçekleştiriyoruz.

Bu çalışma neticesinde test planlaması için laboratuvar, teknik servis ve tedarikçi planlamalarında süreci yönetiyoruz.

Geniş Kapsamlı Dokümantasyon

Ulusal veya Avrupa fark etmeksizin dokümanınızın kapsamını olabilecek en geniş kapsamda gerçekleştirme çabasındayız. Her bir eksiklik size maliyet olarak dönmektedir. Bu nedenle hassas bir şekilde satış yapılacak ülkelere göre belirlenmiş özel kriterlerde doküman hazırlığı yapıyoruz.

Camlar, koltuklar, kapı ve basamaklar, liftler gibi belgelendirme sürecinde etkin rol oynayan araç bileşenlerinin listelerini sizin onayınıza da sunuyoruz. Bu sayede eksiksiz ve uzun vadeli doküman kapsamına sahip oluyorsunuz.

Kapsam Genişletme Süreçleri – AİTM

Öncelikle Sprinter dönüşümlerinde 2 tür belgelendirme olduğunu tekrar vurgulayalım. AİTM Seri Tadilat Tip Onay Belgesi ile Sprinter tip onayına sahipseniz kapsam genişletme prosedürleriniz biraz değişiklik gösteriyor.

Araçların tip onay numarası, varyantı, versiyonu ve tadilatın türü gibi değiişkenler kapsam genişletme yapılıp yapılmayacağına dair en temel bilgileri oluşturur. Daha sonra araç teknik özellikleri incelenir. Buradaki farklılıklar da belge için kapsam genişletme yapılıp yapılmayacağını belirler.

Örneğin 19+1 kişilik bir Sprinter aracın tip onayına sahipsiniz. Aynı tadilatta Sprinter tip onay seviyesinde bir değişiklik var ise kapsam genişletme yapılır. Bu tür kapsam genişletmelerde maliyetler oldukça düşüktür.

Ancak test gerektiren bir durum var ise (Örneğin farklı bir koltuk markası eklenmesi) bu tür durumlarda raporlarda kapsam genişletme yapılır. Test gerekmese dahi rapor içeriğini etkileyen değişiklikler de test raporunda kapsam genişletme ihtiyacı doğurur.

Kapsam Genişletme Süreçleri – Avrupa Tip Onayı

Sprinter 2. aşama tip onayına Avrupa’dan sahipseniz burada prosedür farklıdır. Belgenin kapsamında her bir varyant/versiyon konfigürasyonu dahil edilir. Bu nedenle aynı tip onay numarasına sahip araçlarda belgelerde bir kapsam genişletme yapılması gerekmez.

Belgenin içeriğini değiştiren idari ve teknik konular olması halinde (Örneğin yeni bir koltuk tipi eklenmesi veya adres değişikliği) belgenizde kapsam genişletme yapmanız gerekir.

Aynı şekilde baz aracın yani Sprinter’ın kendi tip onayında yapacağı bir kapsam genişletme sizin de kapsam genişletme yapmanızı gerektirir.

Burada maliyetler yüksektir ancak belgenin hem geçerliliği hem de kapsamı ulusala göre daha avantajlıdır.

Denetimler (COP ve Üretim Yeri İncelemeleri)

Üreticilerin ilk belgeyi alırken süreç olarak zorlandığını ve bu süreçleri kolaylaştırdığımızı vurgulamak isteriz. İlk belgelendirme aşamasında süreçler nispeten kolaydır diyebiliriz.

Ancak belgeyi aldıktan sonra geçerliliğini korumak üst yapı üreticisinin en büyük sorumluluğudur.

Bu sorumluluk ciddi bir iş anlayışı gerektirir.

Zira belgeli bir üretici her zaman denetlenmeye açıktır.

Belge veren kuruluşlar tarafından üretim yerinde COP denetimleri gerçekleştirilir. COP nedir? adlı yazımızdan bu denetimler hakkında daha fazla bilgi alabilirsiniz.

Bu denetimlerden geçen bir üretici Sprinter onaylarının geçerliliğini koruyabilir.

Süreler ve Maliyetler

Eğer bu işe yatırım yapmayı düşünüyorsanız öncelikle başlangıç maliyetleri hakkında bilgi verebilmemiz için kapsamı konuşmamız gerektiğini belirtelim. Çünkü burada belirteceğimiz bir maliyet çok yanıltıcı olabilir.

Onay süreci ise test, dokümantasyon, raporlama ve onay aşamaları olarak düşünülmelidir. Burada idari dokümanların da hazırlık süreci vardır. Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda 3 aydan 6 aya kadar sürebilmektedir. Kapsamın standart olması ve test sürelerinin hızlı işletilmesi bu süreçte işi hızlandıran en büyük faktörlerdendir.

Tecrübemize Güveniyoruz

Sprinter 2. aşama tip onayı tecrübemize güveniyoruz. Çünkü sektörün önde gelen üst yapı imalatı gerçekleştiren firmalarına uzun yıllardır hizmet vermekteyiz. Çeşitli araç konfigürasyonları, yurt içi ve yurt dışı pazar dinamikleri ile otorite istekleri gibi konularda oldukça fazla çalışma gerçekleştirdik. Bu tecrübelerimizi sizlere de aktarmak isteriz. Bizimle iletişime geçin.

Bizi Linkedin ve Instagram hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

Homologasyon Uzmanı
Homologasyon Uzmanı

Otomotiv homologasyon faaliyetleri kapsamında Ankara (Merkez Ofis), İstanbul ve Bursa lokasyonları da dahil olmak üzere çözüm ortağı olarak hizmet sunmaktayız.

Üretici firmaların homologasyon süreçlerinde güçlü desteği sağlayarak araç veya komponent onay prosedürlerini takip etmekteyiz.

Üretimin tasarım aşaması itibariyle tescil süreçlerine kadar ara aşamaların tamamında mühendislik ve danışmanlık hizmetlerini sağlayarak birçok alanda avantaj sağlanmasını hedefliyoruz.

Güncel mevzuatlara uyum ve onay kuruluşları ile koordinasyon sağlayarak üretimin aksamasının önüne geçiyoruz.

Firmamız bünyesinde alanının uzmanları üreticilerimize birebir destek vermektedir.

Kalite sistemine uyumlu üretim ile üreticilerimizin homologasyon süreçlerinin güçlü yönetilmesi, pazarda riski minimuma indirgemek hedefimizdir.

Leave a Reply