O Kategorisi, M kategorisi veya N kategorisi… Araç kategorisi fark etmeksizin tip onay belgesi KOSGEB desteklerinden yararlanabiliyorsunuz. Peki nasıl? Yararlanabileceğiniz KOSGEB desteği örneği de sizlerle.
İçerik Başlıkları
ÖNEMLİ DUYURU: KOSGEB TARAFINDAN İŞLETME GELİŞTİRME VE DESTEK PROGRAMI BAŞVURULARI 15 NİSAN TARİHİ İTİBARİYLE DURDURULMUŞTUR. MEVCUT PROGRAM KAYDI OLANLAR DESTEKLERDEN FAYDALANMAYA DEVAM EDECEKTİR. LİMİTLER VE KALAN DESTEK PROGRAMI SÜRESİ DİKKATE ALINMAKTADIR.
Tip Onay Belgesi ve Testler – KOSGEB Destekleri
KOSGEB, İşletme Geliştirme Destek Programı kapsamında tip onay belgesi almak için yapılan test ve analizlerin tutarlarına destek vermektedir. Bu işlemleri akredite kuruluşlardan yapmanız halinde %80’e kadar destek vermektedir.
Öncelikle bu konu detaylı bir konu o yüzden her adımı dikkatlice takip etmelisiniz. Oldukça zorlayıcı bir süreç olduğunu baştan belirtelim. Destekten yararlanabilmek için dikkat edilmesi gerekenleri anlatıyoruz.
Testlerden Önce Program Onayı
İlk olarak şahıs veya limited şirketi olmalısınız. Bu şartı sağladıktan sonra KOSGEB’e kayıt olabilecek nitelikte şirket ölçeğiniz olmalı. Yani büyük şirketler KOSGEB’e tabi olmayabiliyor. Bunun alternatifi İhracat Birliği destekleri. O konuyu da ele alacağız.
İlk yapmanız gereken işlem KOSGEB’e şirket olarak kayıt yaptırmalısınız. Bunun için E-Devlet, Elektronik İmza, PTT UETS Şifresi ve KEP adresi sahibi olmalısınız.
Bu işlemleri tamamladıktan sonra KOSGEB Resmi Web Sitesi üzerinden E-Devlet ile giriş yapıyorsunuz. E-Hizmetler menüsünden ilk yapmanız gereken işlem İşletme Geliştirme Destek Programı Başvurusu. Listenin ortalarına doğru bu başvuru linkini görebilirsiniz.
Daha sonra programla ilgili kayıt işlemini tamamlayıp İşletme Durum Sorgula kısmından takip ediyorsunuz. Onaylandı ibaresi görülmesi çok önemli. Testlerden önce bu sürecin Onaylandı olarak görülmesi gerekiyor.
Test ve Analiz Kriterleri
KOSGEB’in belirli kriterleri bulunuyor. Bunlardan birisi de testleri veya analizleri yapan kuruluşun şartları. Testleri yapan kuruluş mutlaka akredite kuruluş olmalıdır. Türkiye’de TSE dışındaki kuruluşların TÜRKAK akreditasyonu olmalı. Eğer testleri Türkiye’de bir kuruluş gerçekleştirmiyorsa bu kuruluşun akreditasyonu olmalıdır.
Yapılan testin Türkiye’de TSE tarafından yapılmadığını ispat eden TSE yazısına süreç içinde ihtiyacınız olabilir. Örneğin araçta TSE tarafından bir test yapılamıyor ve aynı zamanda başka bir kuruluşta bunu sağlayamıyorsa siz testi ülke dışı bir hizmet sağlayıcısından alırsınız. Bu durumda ilgili kuruluş akredite olmalıdır. Burada TÜRKAK yerine uluslararası tanınan bir akredite kuruluşun ilgili test kapsamında onaylamış olması önemlidir.
Diğer yandan yurt içinde akredite laboratuvar ve teknik servisler tarafından yapılan testler kapsama girmektedir. Ancak destek oranları farklılık göstermektedir. Bunu yazının sonunda ele alacağız.
Fatura ve Ödeme Koşulları
Testleri gerçekleştirdikten sonra akredite kuruluş tarafından size kesilen fatura tutarı Türk Lirası cinsinden olup ödemesi de Türk Lirası cinsinden olmalıdır. Eğer fatura Türk Lirası cinsinden değil de farklı bir birimden kesiliyorsa ödeme de o cinsten olmalıdır. Destek başvurusu yapabilmeniz için fatura tutarının tamamını ödemiş olmanız gerekiyor.
Fatura düzenlenirken yapılan her bir testin açıkça belirtilmesi gerekir. Kaç adet test ve raporu varsa belirtilmelidir. Her bir kalem ayrı ayrı faturada açıkça görülmelidir. Ayrıca tip onay belgesi dahil bir fatura ise onay ücreti ayrı kalem olarak belirtilmelidir. Aynı zamanda seyahat masrafları vb. kalemler ayrı tutulmalıdır.
Örneğin 1 adet tip onay belgesi aldınız ve içeriğinde 3 adet test yapıldı. Fatura tutarı 5000 TL + KDV olsun. Fatura aşağıdaki gibi düzenlenmeli;
Onay Bedeli – 1 Adet – 1000 TL
Seyahat ve Uzman Bedeli – 1 Gün – 1000 TL
BM/AEK R10 Test ve Raporlama – 1 Adet 1000 TL (Burada hangi regülasyon/yönetmelik ise o yazılır)
BM/AEK R107 Test ve Raporlama – 1 Adet 1000 TL (Burada hangi regülasyon/yönetmelik ise o yazılır)
BM/AEK R14 Test ve Raporlama – 1 Adet 1000 TL (Burada hangi regülasyon/yönetmelik ise o yazılır)
Burada destekten faydalanacağınız kalemler yalnızca test ve raporlama bedellerinin olduğu kalemlerdir. KDV desteğe dahil değildir. Yani yukarıdaki örnekte yalnızca 3000 TL’nin desteği verilir. Bunun da destek oranı ile çarpımı karşılanır. 3000 TL tutarın diyelim ki oranı %60 ise size geri ödemesi 1800 TL olur. Destek oranları aşağıdaki başlıklarda bulunmaktadır.
Başvuru ve Dokümanlar
Testleri tamamladınız, raporlarınız yayınlandı. Fatura ve ödeme işlemlerini de tamamladınız. Yapmanız gereken yine E-Hizmetler menüsüne gelip Destek Ödeme Başvurularının Alınması menüsüne ulaşmak. Bu ekranda size önce ödemeye ilişkin temel bilgileri soracak. Test tarihi, fatura bilgileri gibi bilgiler zaten elinizde bulunuyor.
KOSGEB’in tip onay belgesi testlerine vermiş olduğu destekten yararlanmak için başvuruda bazı dokümanları yüklemeniz gerekiyor.
Bu dokümanlar;
- Fatura
- Ödeme Dekontu
- Test Raporları
- SGK Borcu Yoktur Yazısı (Güncel)
- Eğer yurt dışı bir laboratuvar ise akreditasyon belgesini kapsamıyla birlikte yüklemelisiniz.
Başvuruyu tamamladıktan sonra KOSGEB uzmanı tarafından inceleme yapılır ve varsa size sorular iletilir. Eğer bir soru yoksa çok yüksek ihtimalle onaylanır ve kısa bir süre içinde ödeme hesabınıza geçer. Bunun takibini yine KOSGEB Resmi Web Sitesi üzerinden yapabilirsiniz.
Tip Onay Belgesi KOSGEB Destek Oranları
KOSGEB 2024 Mart itibariyle güncel olarak aşağıdaki oranlarda destek vermektedir;
TSE tarafından düzenlenen bir tip onay test raporu ise %80 oranında destek alabilirsiniz. TR Test üzerinden yaptırdığınız test ve analizler için %70 oranında destekten faydalanabilirsiniz. Bunların dışında bir akredite kuruluştan hizmet alıyorsanız %60 oranında destekten faydalanabilirsiniz.
Destek tutarı üst limiti 300.000 TL (2024-Mart). Bu şu anlama geliyor; sizin elinizdeki faturalar toplamı 500.000 TL ise siz %60 orandan yararlandığınızda 300.000 TL destek alabilirsiniz. Fatura tutarı 1 Milyon TL diyelim yine 300.000 TL destek alabilirsiniz.
TSE ve TR Test için yukarıdaki oranlara göre hesaplayabilirsiniz.
Örneklerle Tip Onay Belgesi KOSGEB Destekleri
O1 ve O2 Kategorisi Römork/Karavan Tip Onay KOSGEB Desteği Örneği
O1 veya O2 kategorisi karavan tip onay belgesi başvurusu yaptınız ve Avrupa’dan tip onay belgesi aldınız. Bu destekten yararlanabilirsiniz. Belgeyi alırken faturayı düzenleyen akredite kuruluşun TÜRKAK tarafından akredite olması gerekir. Size faturayı düzenleyecek olan kuruluşun akreditasyon kapsamını TÜRKAK resmi web sitesi üzerinden sorgulayabilirsiniz.
Karavan tip onay belgesi alırken yaklaşık 12 test yapılır (Römork karavanlar). Bu testlere istinaden tip onay belgesi düzenlenir. Yukarıda verilen fatura örneğine uygun şekilde faturalandırma yapılması gerekir. Burada fatura düzenleyen kuruluşun her bir kalemden ayrı ayrı akreditasyonunun olması gerekir. Diyelim ki 12 testin tamamından akredite görünüyor ve faturada açıkça test başlıkları mevcut. Hepsinden yararlanabilirsiniz. Yine başka bir örnek, diyelim ki 12 testin 9 tanesinden akreditasyonu var. 9 testin tutarı üzerinden uzman ödeme onayı verir. KDV, seyahat masrafları ve onay bedeli tutarları destek tutarına dahil edilmez.
Eğer belgenizi ve test raporlarınızı TSE’den alıyorsanız oran %80’e çıkar. Diğer teknik servislerde ise %60 destek oranı bulunuyor.
Benzer koşullar O3 ve O4 kategorisi için de geçerlidir.
Seri Tadilat Tip Onay Belgesi KOSGEB Desteği Örneği
TSE AİTM Yönetmeliği kapsamında okul taşıtı, minibüs, otobüs, karavan, kapalı kasa gibi seri tadilat tip onay belgesi başvurularınız olabilir. Bu başvurular için de destekten yararlanabilirsiniz.
Bu belgelerin başvuruları yapılırken akredite teknik servisler tarafından test raporları düzenlenir. Her bir test raporu için yine yukarıda örnekte yer aldığı gibi destekten faydalanabilirsiniz. Ayrıca belgelendirme desteği üzerinden de TSE’den aldığınız her bir belgenin desteğini alabilirsiniz.
Üst Yapı/Çok Aşamalı Tip Onay Belgeleri için KOSGEB Desteği Örneği
Araç tip onay belgeleri çok aşamalı tip onay belgesi olarak alınabilmektedir. Yani örneğin Sprinter için 2. aşama tip onay belgesi almak için çok aşamalı tip onay belgesine başvuru yaparsınız.
Bu desteklerden de yukarıda belirtilen tüm şartları sağladığınızda faydalanabilirsiniz. Belgelendirme Avrupa onay kuruluşlarınca veya TSE tarafından yapılabilir. Burada her iki durumda da test ve analiz desteği kapsamında akredite kuruluşlardan alacağınız test raporları önemlidir.
KOSGEB Mevzuatına Göre Tip Onay Testlerinin Desteklenmesi
KOSGEB’in destek programlarına ilişkin mevzuatlarında bu destek açıkça ifade edilmektedir. Test ve Analiz Destekleri başlığı altında yer almaktadır. KOSGEB’in İşletme Geliştirme Destek Programı Uygulama Esasları Madde 13‘e göre hangi şartların yerine getirilmesi gerektiği yer almaktadır. Diğer belirttiğimiz hususlar ise iç prosedürlerde ve uzmanlara göre değişiklik göstermektedir. Bahsettiğimiz hususlar üreticilerin başvuru sürecinde bizden talep ettiği konular olup tecrübelerimize dayanmaktadır.
Özetle Tip Onay Belgesi KOSGEB Destekleri
Yukarıda belirtilen tüm şartlar yerine getirildiğinde tip onay belgesi almak için yaptırdığınız tüm testlere devlet desteği bulunmaktadır. Bu sayede işletmenizi büyütürken KOSGEB destekleri ile yatırımlarınızı artırabilirsiniz. Oranlar gayet güzel ve ülkemizde tip onay belgesi alırken yapılan testlerin neredeyse tamamında akredite kuruluş bulunuyor. Bu nedenle çok nadir istisnalar dışında bu desteği kullanabilirsiniz. Bizce güncel durumda destek üst limiti düşük. Ancak ilerleyen zamanda bu güncellenecektir diye düşünüyoruz.
Firmamız herhangi bir KOSGEB danışmanlık hizmeti vermemektedir. Sadece üreticilerimizin bu destekten faydalanabileceğini anlatmaya çalıştık. Başvuru ve süreçleri bizim tarafımızdan gerçekleştirilmemektedir. Güncel değişiklikler için süreç takibi açısından KOSGEB uzmanınızla görüşmenizi ve süreci öyle başlatmanızı tavsiye ederiz.
Sorularınız için bize ulaşın.