Tip onay belgesi yaşayan bir belgedir. Otomotiv sektöründe üretim doğru kalite sistemi yönetimi ile değer kazanır. Bunun en önemli rolünü ise tip onay belgelendirme süreci üstleniyor diyebiliriz. Peki etkin ve doğru bir süreç yönetiminde nelere dikkat etmeliyiz?
İçerik Başlıkları
Mevzuat Hakimiyeti
Öncelikle üretim sürecindeki önemli noktalardan biri mevzuatlardır. Ulusal ve uluslararası standartlara uyum halinde üretim yapmalısınız ki araç ya da komponent geçerli hale gelsin.
Burada üretiminizin hangi standartlara uyumlu olması gerektiğini bilmelisiniz. İhracat hedefiniz varsa ilgili ülkelerin kriterlerine hakim olmalısınız.
Örneğin yalnızca Türkiye için bir tadilat işiyle meşgulseniz AİTM’nin size getirdiği sorumlulukları bilmelisiniz. Hem ulusal hem Avrupa hedefiniz varsa 2018/858, 167/2013, 168/2013 gibi çerçeve yönetmeliklere hakim olmalısınız. Bunların tamamından sorumlu olmayabilirsiniz. Ancak doğru tespitleri yapamazsanız idari sorumluluklardan dolayı hukuki süreçlerde dezavantajlı duruma düşebilirsiniz.
Kalite Sistemine Adaptasyon
Her ne üretirseniz üretin bir standardınız olmalı. Bu standardı yakalamanız için kendi süreçlerinizi belirlemelisiniz. Buna uygun dokümantasyon ve üretim aşamaları mutlak surette size özgü olmalıdır.
Kalite sisteminde tanımlı prosedür, talimat ve formlarda üretim personeli görevini eksiksiz ve hızlı yapabilmelidir. Asla sizi yavaşlatmayacak bir dokümantasyon seçmelisiniz. Yukarıda tespit ettiğiniz standartları üretim süreçlerinizde açıkça tanımlamalısınız.
Örneğin bir römork imalatında sizin kullanacağınız yedek parçalar kalite sisteminde tanımlı olmalı ve bunun dayanağı mutlaka tip onay belgesinin kapsamı olmalıdır.
Güncel Kalın
Her ne kadar maliyetleri yüksek görünse de tip onay belgesi sürekli yaşayan bir belgedir. İlk günden itibaren gerek kapsamı gerek yönetmelik seviyeleri hatta idari değişiklikleriniz tip onayınızda değişiklik yapmanıza (Kapsam genişletme) gerekçe olabilir.
Bunu en doğru şekilde yapmanın yolu ilk başvuru kapsamında potansiyel ürün gamını da belirleyerek güncel mevzuat uygulamalarını tercih etmektir.
Bazı yönetmelikler/regülasyonlar ileri tarihte devreye girebilir. Ancak siz bu ileri tarihte devreye girecek yönetmeliğin şartlarını yerine getirerek o seviyeden başvuru yapabilirsiniz.
Hedefiniz Uyumlu Olmalı
Üretim sürecinde yapılan en büyük hatalardan birisi yapmak istediklerinizin mevzuatlara uyumsuz olması olabilir. Sizin araç üzerinde hayal ettiğiniz görüntü bir uygunsuzluğu barındırıyor olabilir. Bu nedenle hedefinizi hayal ederken harekete geçmeyin. Önce bir doğrulamak her zaman avantajlıdır.
Başvuru Türleri
Birçok başvuru türü süreçte yer almaktadır. Örneğin seri imalat veya münferit tip onayı gibi çeşitlerden bahsedebiliriz. Eğer bir üretimin geniş kapsamı yönetmelik kapsamı yoksa ve yıl içinde çok az üretim adedine sahipseniz bunu münferit başvuruya yönelik planlayabilirsiniz. Tam tersi durumda ise münferit başvuru size yüksek fiyatlara malolabilir. Bunu istemeyiz. Başvuru türünü belirlerken önünüzdeki yılı planlayın.
Başarı Ekip İşidir!
Kilit nokta tam olarak burası diyebiliriz. Tüm bu süreçleri yönetmenin gereği doğru bir ekibe sahip olmanızdır. Bünyenizde üretiminize hakim bir kalite mühendisi, tip onayı süreçlerinize hakim bir otomotiv mühendisi, üretim sorumlusu bir makine mühendisi ve tasarım sorumlusu teknik ressam bulunabilir. Bu çalışanların uyumlu bir çalışma sağlaması yine sizin kalite sisteminize dayanır.
Ya da bütçeniz bu kadroyu kurmaya elverişli değildir. Böyle bir durumda her şeyi kendiniz yönetemezsiniz. Azami doğruluk seviyesinde bir üretim planlaması, süreçlerin uzman kişilerce yönetilmesi gibi ihtiyaçlarınız olacaktır. Burada doğru danışmanlık hizmetine başvurmalısınız. Size daha ekonomik olabilecek tercih iyi bir ekiple anlaşmaktır. Burada referansları ve uzmanlıkları baz alarak piyasa araştırmanızı mutlaka gerçekleştirmelisiniz.
Denetime Açık ve Hazır Olun!
Tüm süreçlerde sorumlu olduğunuz konularda denetime hazır ve açık olmalısınız. Tip onay belgesine sahip olduğunuz ülke veya ülkemizde T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı sizi denetler. Gerek periyodik denetimler gerekse habersiz denetimler ile üretimin uygunluğu denetlenir. Bu denetimler sonucunda bulunan uygunsuzluklar idari yaptırımlara bağlanabilir. Bunlarla karşılaştığınızda eksiksiz bir süreç yönetimi size sektörel avantajlar sağlayacaktır.
Tüm bunları özetlemek gerekirse;
Hem mali süreçleriniz hem kalite adaptasyonunuz, doğru yönetim için profesyonel bir ekibe sahip olmaktan geçer. Sektörel rekabette 1-0 önde olmanın anahtarı sizde. Tercihinizi yaparken atacağınız adımlar sizi hedefe götürmekle beraber hedefe ulaştığınızda orada kalıcı olmanın formülü de olacaktır. “Kalite, profesyonel ekip, doğru yönetim.”